donderdag 29 november 2012

KLAS 3 - SCHRIJFOPDRACHT 3

Menno Groenenberg
Langenhof
4281 NT Andel
0612345678
menno.groenenberg1@gmail.com


Gymnasium Camphusianum
Schoolleiding
Vroedschapstraat 11
4204 AJ Gorinchem


Andel, november 2012


Excursie 4e klas Amerika


Geachte schoolleiding,

Ik schrijf deze brief omdat ik graag naar Amerika wil gaan in de 4e klas. Ik denk dat je veel kan leren in Amerika en daar naar toe gaan is een once-in-a-lifetime ervaring. Er zijn vele theaters en andere culturele gebouwen om te bezichtigen. En wie wil er nou niet kunnen zeggen?: ''Ik heb tegen het Vrijheidsbeeld aangeleund"of ''Ik heb door het Boston Public Park gewandeld". En natuurlijk een stap zetten in een Amerikaanse Mcdonalds en daar een BigMac met extra kaas halen is ook wel leuk om te doen.
Ik hoop dat jullie mijn verzoek accepteren om mij mee te laten gaan op excursie naar Amerika


Hoogachtend,





Menno Groenenberg

donderdag 4 oktober 2012

KLAS 3 - SCHRIJFOPDRACHT 2 VERSLAG


Bagger: Hoe zit dat nou?

In de 3e klas van het Gymnasium Camphusianum moet je naar Schoonrewoerd voor Bagger. Schoonrewoerd is een klein dorpje aan de wiel van Bassa. Bagger is een werkweek  die veel 3e-klassers niet snel zullen vergeten. Ik heb al veel vragen gekregen zoals: ''Wat is dat dan?'', ''Wat doe je met Bagger?'' of ''Konden ze geen betere naam verzinnen?''. Daar ga ik het nu over hebben.

De eerste dag.

Op maandagochtend moest ik zo'n anderhalf uur fietsen naar Schoonrewoerd vanuit Andel, mijn woonplaats. Dat was wel eens even wat anders dan Gorinchem. Toen we waren aangekomen, deed boer Scherpenzeel zijn woordje en er werd uitgelegd door de leraren wat de bedoeling was. De groepjes waren op school al ingedeeld. Ik moest die dag tekenen en we waren naar de familie Kros gefietst. Eenmaal daar aangekomen kregen wij te horen dat we een iets van de boerderij moesten schetsen zoals een schuur of een koe. Ikzelf ben niet zo heel erg goed in tekenen dus het was voor mij een niet al te makkelijke opgave. 's Middags moesten op de boerderij met ons groepje een grote tekening schilderen. Het was best mooi geworden, vond ik en de koe was niet vergeten op onze creatie. Ik wist nog niet wat ik kon verwachten van Bagger maar dit was wel erg leuk en niet al te moeilijk. Achteraf gezien was dit het makkelijkste onderwerp naar mijn mening.

De andere dagen

Dinsdag hadden wij als onderwerp: water. We hadden waterdiertjes gevangen uit de sloot en uit de wiel. In de sloot hadden wij een zeldzame spinnende watertor gevangen. Deze tor is de grootste in Nederland. Op de boerderij hebben wij de beestjes gedetermineerd. Bepaalde beestjes leven in schoner water als andere, anderen weer in viezer water. Zo konden we zien welk water schoner was. Dit hadden wij verwerkt in een poster die overigens best goed gelukt was, vond ik.

Op woensdag was ons onderwerp: chemie. We gingen het water onderzoeken uit de sloot en de wiel. De factoren die we gingen onderzoeken waren: het zuurstofgehalte, de zuurgraad/pH, ammonia, nitriet, de totale hardheid, chloride en het fosfaatgehalte. In de middag moesten we dit uitwerken in een poster. Uit ons onderzoek bleek dat de sloot schoner was.

Op donderdag kregen we 'fruit' als onderwerp aangewezen. Hierbij moesten we 's morgens naar een lokale fruitteelt fietsen en daar beantwoordden we vragen over het fruit telen. Ook over het biologisch en chemisch telen en de soorten fruit. Deze boer hield ook bijen voor de bestuiving van zijn fruitbomen. Op de boerderij moesten we een poster maken met een hoofdvraag die je zelf moest bedenken. Onze hoofdvraag was: Wat is het verschil tussen appels en peren? Uit ons onze bronnen bleek dat peren gezonder zijn. Vanaf die dag ben ik anders tegen appels en peren aan gaan kijken en heb ik de mythe dat je kunt geen appels met peren vergelijken, ontkracht.
Op vrijdag was het onderwerp: Geologie. Dit had met aardrijkskunde te maken. We gingen weer naar de familie Kros. Daar gingen we boren met een grondboor. We vonden zavel in de grond. Dat betekent dat we op een stroomrug aan het boren waren. Daar lag dus vroeger een rivier. Klei was ook in de grond te vinden en werd niet alleen voor onze poster gebruikt. 's Middags moesten we een poster maken met de hoofdvraag:   Hoe is de wiel van Bassa ontstaan. Deze poster hadden we net op tijd af maar het resultaat mocht er zijn.

Ik kijk terug met een goede herinnering op bagger want het was erg gezellig. Hier nog een foto van de wiel van Bassa (Bron: Dirck Camphuysen op facebook)







donderdag 20 september 2012

KLAS 3 - SCHRIJFOPDRACHT 1 INSTRUCTIE

                 Hoe plak ik een fietsband?


Ik ga stap voor stap uitleggen hoe je nou eigenlijk zo'n bandje plakt.

1. Zet je fiets op de kop en draai het ventiel en het velg ringetje eraf, leg het op een plek neer waar je het ook kan terugvinden.

2. Pak een bandenlichter en druk de buitenband een stukje naar binnen, steek vervolgens de bandenlichter tussen de velg en de buitenband en duw de andere kant van de lichter richting de spaak.

fietsband_plakken_02fietsband_plakken_03

3. Herhaal dit nog zo'n 2 keer aan een andere kanten van de band.

4. Draai de band rond met een bandenlichter in het stuk dat los zit: je zult zien dat de buitenband los gaat. Haal nu voorzichtig de binnen band uit de buitenband en dompel het in een bak met water.

5.Ga net zo lang door tot er luchtbelletjes verschijnen uit de band.

6. Maak de band droog en zorg dat de plaats waar de plakker komt met een schuurpapiertje ruw zodat het beter zal blijven plakken.
7. Plak nu wat solutie(lijm) op het lek en verdeel het over de plek, niet te veel maar ook niet te weinig.

fietsband_plakken_08fietsband_plakken_09

8. Wacht tot de solutie is opgedroogd en plak de plakker erop. Belangrijk: laat wat lucht in de band zitten zodat de plakker een ronde vorm krijgt.

9. Check de band op meerdere gaatjes door de band nog een keer in het water te dompelen.
10. Doe nu de binnenband er weer in en kijk of je aan de binnen- of buitenkant een doorntje, stukje glas of zoiets kan vinden, het kan zijn dat het er al uitgevallen is.

11. Begin bij het ventiel en druk de buitenband er weer op.
Je hebt nu je eigen fietsband geplakt!